Pagina 1 din 19 12311 ... UltimaUltima
Se afiseaza rezultatele de la 1 la 15 din 278
Like Tree181Likes

Subiect: Rottweiler - Istoricul rasei

 1. #1
  Avatarul lui Wicca
  Wicca nu este conectat Rotti&Cat's Owner
  Data inscrierii
  Dec 2008
  Locatie
  Bucuresti
  Mesaje
  491

  Exclamation Rottweiler - Istoricul rasei

  La inceputul secolului al XX-lea, Rottweilerul, „pasarea Phoenix a speciei canine“ – asa cum avea sa-l denumeasca Albert Graf, cel care a stat la baza crearii si selectionarii acestei rase – a renascut.
  Desi recunoscut de mult timp ca fiind o rasa aparte, Rottweilerul a devenit celebru datorita aspectului sau impunator cat si datorita insusirilor care il definesc drept un caine de paza si aparare foarte eficient: curajos si inteligent, cu un caracter foarte puternic, dar si cu o dorinta de munca formidabila. Rottweilerul s-a impus cu rapiditate in toate colturile lumii, datorita utilizarilor sale multiple, atat in armata cat si in politie, insotitor pentru nevazatori si caine utilitar pentru situatii de necesitate si catastrofe.

  Cu 2000 de ani in urma, cand legiunile romane marsaluiau prin trecatoarea St. Gothard si se stabileau in provincia Germania, soldatii erau insotiti de niste caini mari, robusti, care erau recunoscuti ca fiind de tip molossoid. Acesti caini erau indispensabili trupelor romane, ei fiind folositi drept caini de lupta, caini ciobanesti si caini de cireada in acelasi timp, jucand un rol foarte important in slujba omului.
  Deoarece in acea perioada nu existau mijloace de refrigerare sau conservare, romanii isi deplasau cirezile pe distante foarte mari, pentru a avea cu ce se hrani. Sarcina acestor caini era de a indruma si pazi vitele, ei luptandu-se la nevoie cu animalele salbatice care le atacau.
  O data iesiti din trecatoarea St. Gothard, romanii cuceresc orasul Wil, cunoscut ca fiind un mare centru comercial si un important targ de vite. Datorita faptului ca in acest oras casele erau construite in mare parte din piatra rosie, targul preia denumirea de Rottwil, ulterior transformata in Rottweil. Aici are loc incrucisarea dintre molossoizii romanilor si cainii autohtoni, care erau, la randul lor, caini de cireada si aprigi paznici, cunoscuti sub denumirea de Cainele Macelarului.
  Aceste incrucisari dau nastere unui caine asemanator Rottweilerului din zilele noastre, care se raspandeste rapid in orasul Rottweil si in imprejurimi. Din motive lesne de inteles, aspectul acestor caini era mai putin important decat calitatile lor utilitare. Erau chiar lasati sa se inmulteasca cei cu alb in jurul gatului si pe labe, si nu deranja nici faptul ca unii aveau subpar mai lung decat parul tector sau ca nuantele marcajelor de foc erau foarte diferite.
  In schimb, se tinea cont foarte mult de talia lor, exemplarele mari si grele fiind de nedorit, ele nefacand fata la muncile la care erau supuse.
  Negustorii de vite, care erau si macelari, cresteau acest caine numai pentru calitatile lui, pentru inteligenta si curajul de care dadea dovada. Una dintre legende povesteste cum ca seara, cand plecau de la targ si se opreau sa petreaca la unul din birturile din apropiere, negustorii, din motive de siguranta, legau saculetii cu bani de zgarzile cainilor, care ramaneau sa astepte afara.
  Devenind peste noapte un caine de mare incredere pentru negustorii din orasul amintit (cei care „se respectau“ detinand chiar trei sau patru exemplare), rasa preia numele de Buvier de Rottweil sau, mai simplu, Rottweiler.

  Renascut din propria cenusa

  La inceputul secolului trecut, o stire despre un Rottweiler care a scapat o femeie din mainile a paisprezece marinari a aparut in toata presa germana si, astfel, dintr-o data, Rottweilerul a devenit faimos, recastigandu-si popularitatea. A fost o „sincronizare“ perfecta, caci, in acea perioada, rasa risca sa ajunga in pragul disparitiei.
  In 1900, o lege germana interzisese deplasarea in mers a cirezilor, pentru a proteja drumurile si a pasunile. Aceasta a facut ca brusc Rottweilerul sa nu mai fie un auxiliar indispensabil macelarilor si negustorilor de vite. Din fericire, chinologii deja incepusera sa fie interesati de rasa, printre ei numarandu-se si pictorul Albert Kull (care va fi si proprietarul primului exemplar inregistrat oficial). Alaturi de prietenul sau Karl Krauf (presedinte al Asociatiei Prietenii Cainelui), Kull incepe lupta pentru salvarea Rottweilerului de la disparitie. in 1901 se redacteaza si primul Standard.
  Apoi, in 1905, la o expozitie din Heidelberg, asistenta cere sa fie adus un caine dintr-o rasa mai rara. Un fabricant pe nume Albert von Graf, pe atunci crescator de Teckeli, se prezinta cu un mascul de Rottweiler, pe nume Merat, cu care si castiga premiul Cel mai frumos caine al expozitiei. La insistenta Asociatiei chinologice din Heidelberg, el il pastreaza pe Merat si preia fraiele acestei rase, alaturi de Walter Schnader si Otto Kell. Graf pleaca in orasul Rottweil, unde gaseste o femela de vanzare, pe care o ia si o imperecheaza cu Merat.
  Din pacate, dupa fatare, femela moare si lasa in urma doar sase pui, aceasta determinandu-l pe Graf sa plece iarasi in cautarea altor exemplare. intamplarea face ca el sa gaseasca un caine deosebit, in varsta de un an, pe nume Russ. Acest mascul se va dovedi mai tarziu ca fiind patriarhul rottweilerului modern.

  Clubul National de Rottweiler al Germaniei (ADRK)

  La 13 ianuarie 1907, ia fiinta cel mai vechi Club la rasei, denumit Clubul German de Rottweiler, cu sediul la Heidelberg. Clubul este condus de Albert von Graf si Hans Gennerich care, imediat, redacteaza un Standard si infiinteaza Cartea de Origini a rasei, in care sunt inscrisi Russ von Brückenbuckel cu DRK nr. 1 si Ralph v. Neckar cu DRK nr. 2. De asemenea, primele canise inregistrate in aceasta Carte de Origini au fost: von Brückenbuckel (proprietar Albert Graf), von Neckar (proprietar W. Schrader), von Holstein (proprietar Otto Hell) si von der Waterkant (proprietar Hans Gennerich).

  Scopul acestor canise a fost de a selectiona si crea un caine de paza si aparare, util politiei. Acest lucru s-a reusit in anul 1910, prin exemplarul Max von der Strahenburg, DRK nr. 48, care s-a evidentiat atat in interventiile de zi cu zi ale politiei, cat si prin castigarea a numeroase examene de lucru.
  Dupa redactarea Standardului, o parte dintre membrii fondatori, deranjati de faptul ca nu se specifica talia maxima acceptata si nu exista prevederi despre structura parului la Rottweiler, au parasit Clubul si au format un altul. Acesta avea sa ia denumirea de Clubul de Rottweiler din Sudul Germaniei, cu sediul tot la Heidelberg, avand, bineinteles, un Standard propriu. Totusi, la scurt timp dupa infiintare, acest Club s-a dizolvat.
  Apoi, in 9 decembrie 1913, s-a infiintat un al treilea organism: Clubul International de Rottweiler, avandu-l ca presedinte pe Emil Steiefel din Stuttgart. intr-un timp foarte scurt, acest Club devenea puternic prin numarul mare de caini inscrisi, dar si prin aderarea catorva crescatori importanti din Clubul German de Rottweiler.
  Doi masculi s-au evidentiat prin calitatile lor genotipice in acea perioada: Lord v.d. Teck si Arco v. Torfwerk, doua exemplare deosebite, ei fiind rezultatul unor consangvinizari foarte stranse. Desi acesti caini erau foarte solicitati la monta, proprietarii lor selectau femelele si astfel ei reproduceau numai exemplare de calitate.
  Asadar, cei doi au influentat pozitiv rasa, fiind considerati de Clubul International de Rottweiler drept cei mai buni reproducatori ai vremii, aducand mari servicii organizatiei, dar, bineinteles, in primul rand rasei.
  Clubul avea si un nou Standard, mai complet si diferit fata de celelalte Cluburi. Arbitrajul la acest Club era mult mai obiectiv, dat fiind faptul ca toate calitatile si defectele cainelui erau arbitrate dupa o grila de punctaj stabilita de Club.
  Dandu-si seama ca aceasta rasa nu va putea evolua atat timp cat vor exista mai multe Standarde diferite, dupa mai multe incercari, Cluburile germane se unesc: la 14 august 1921 ia fiinta Clubul National de Rottweiler al Germaniei (ADRK – Allgemeiner Deutscher Rottweiler Klub), cu sediul la Stuttgart, avandu-l presedinte pe Emil Steiefel, iar von Graf fiind ales membru de onoare, pentru meritele sale deosebite in dezvoltarea rasei; patru luni mai tarziu aparea si prima revista de Club, Der Rottweiler.

  Vedeta a ultimelor trei decenii

  Standardul elaborat de ADRK avea sa cuprinda caracteristicile Standardelor anterioare, acesta fiind insa mult mai detaliat, avand pentru prima oara si un comentariu la Standard. in anii care au urmat, ADRK a depus o munca asidua pentru crearea unui caine cat mai stabil genetic, impunand crescatorilor regulamente de reproductie, regulamente de selectie si confirmare, examene de lucru si teste de displazie.
  Astfel, incepand cu 1 ianuarie 1944, nu se mai accepta inscrierea in Cartea de Origine a Clubului decat pentru cainii proveniti din parinti cu diverse probe absolvite. Standardele din 1960 si 1970 nu aveau sa aduca modificari spectaculoase rasei, ci, dimpotriva, sa accentueze importanta caracterului, temperamentului si utilitatii Rottweilerului.
  Un alt pas important facut de ADRK a fost recunoasterea rasei pe plan international, in mai 1965 Rottweilerul fiind recunoscut de Federatia Chinologica Internationala, sub numarul de Standard 147.
  Sase ani mai tarziu, pe 30-31 octombrie 1971, in orasul Rottweil, ADRK organizeaza si primul Campionat Mondial de Club la care au participat peste 150 de caini din sapte tari. Aceasta competitie internationala, avand loc anual in Germania, fara intrerupere pana in zilele noastre, aduna astazi prietenii Rottweilerului din peste cincizeci de tari ale lumii.

  In timpul celor doua razboaie mondiale, Rottweilerul si-a dovedit pe deplin eficienta in slujba armatei, fiind folosit drept curier sau trasportand munitie si chiar raniti.

  Din nefericire, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, efectivele rasei s-au redus atat de mult incat, dupa incheierea razboiului, se punea problema ca Rottweilerul trebuie din nou reconstruit.
  Prima tara in care efectivul de Rottweiler a „explodat“ in anii ‘50 a fost SUA, unde si astazi acest caine este extrem de popular. Evident, liniile preferate dincolo de ocean se indeparteaza de tipul european, dar, prin eforturile unor pasionati, Rottweilerul „adevarat“, adica cel conform Standardului german, a inceput de cativa ani sa cucereasca tot mai mult teren si in SUA.
  La inceputul anilor 1980, fara ca cineva sa fi gasit o explicatie clara a fenomenului, se lanseaza „moda Rottweiler“. Rasa inregistreaza un succes aproape subit in mai toate tarile europene, pentru ca ulterior „folia“ sa se extinda pe tot mapamondul. Recordul este inregistrat in Anglia, unde s-au nascut, in 1989, un pic peste 10.000 de pui cu pedigree! Apoi, de circa 10-15 ani incoace, si-au facut aparitia absurdele legi impotriva asa-numitelor „rase periculoase“, Rottweilerul fiind si el inclus pe „lista neagra“. Efectul lor a fost previzibil: diminuarea numarului de pui produsi. Ceea ce nu inseamna, totusi, ca a scazut si popularitatea acestei minunate rase.

  Rottweilerul modern

  Se poate spune ca istoria Rottweilerului modern incepe in anul 1971, cu masculul Bulli von Hungerbuhl, castigator al primului Campionat Mondial: a fost un caine de talie medie, compact, cu un fuleu foarte bun si un temperament echilibrat, el afirmandu-se si in probele de lucru. Canise de renume ca Waldachquelle, Zimmerplatz si Bickesheim au fost printre primele care au utilizat la monta acest campion, produsii rezultati remarcandu-se pe plan national si international.
  Canisa Eulenspiegel, avand-o proprietar pe Marianne Bruns, unul dintre membrii comisiei ADRK care a omologat rasa la FCI, a produs, in 1973, masculul Ives Eulenspiegel, Campion European 1977. Acesta avea sa devina unul dintre cei mai valorosi masculi ai tuturor timpurilor, la varsta de doi ani el avand 67 cm la greaban, o circumferinta toracica de 99 cm si o greutate de 56 kg.


  Ives Eulenspiegel

  Desi avea gradul I de displazie, iar dintre cei 144 de pui rezultati din el doar 52 nu au mostenit aceasta boala genetica, el este considerat un valoros reproducator, fiind intemeietorul celor mai importante doua linii de sange ale rasei. Prima linie, si cea mai importanta, incepe de la masculul Dingo v. Schwaiger Wappen (WCh 1980 si EurCh 1982), un descendent direct al lui Ives Eulenspiegel. Acesta s-a remarcat printr-un caracter echilibrat si un temperament foarte bun, fiind, la randul sau, un bun reproducator.
  Cel mai bun urmas a fost fiul sau, Santo v. Schwaiger Wappen, Campion Mondial in 1986. Acesta avea talie medie, era robust, bine construit si bine angulat, cu o foarte buna structura a parului.
  Cel mai mare reproducator din istoria rasei este actualmente considerat fiul lui Santo, pe nume Benno von der Schwarzen Heide (Bundessieger 1987, WCh 1990).

  Benno von der Schwarzen Heide

  Tot un mascul de talie medie, Benno era insa un exemplar foarte gros, cu un cap puternic, fang scurt si un stop foarte bine marcat. De evidentiat faptul ca intre anii 1991-1996, atat Campionatele Mondiale de Club, cat si cele FCI au fost dominate de catre descendentii lui Benno: Rick v. Burgthann, Face v.d. Teufelsbrücke, Ken v. Schwaiger Wappen, Falco v.d. Teufelsbrücke si Olga si Onda v.d. Teufelsbrücke.
  Al doilea descendent pe linie paterna din Ives Eulenspiegel a fost Amigo v. Kressbach, tatal lui WCh Hassan v. Königsgarten.

  Hassan v. Königsgarten

  Acesta din urma era un exemplar de talie mare, cu un fang neobisnuit de scurt, datorita caruia prezenta o muscatura aproape in cleste. Cel mai celebru fiu al lui Hassan, Chris v. Obergrombacherschloss, Bundessieger ‘89, este tatal a numeroase exemplare de valoare, ca Matcho v. Burgthann si Gil v. Burghtann, si bunic al Campionului ADRK 1996, Furst v. Wolfert Turm.

  Chris v. Obergrombacherschloss

  Una dintre principalele directii de actiune ale ADRK – in calitatea sa de „gardian al rasei“ – a fost impiedicarea dezvoltarii unor linii de lucru, in opozitie cu liniile de show, asa cum s-a intamplat cu Ciobanestii Germani sau cu unele rase de vanatoare. De asemenea, directivele Clubului pun in garda crescatorii si arbitrii asupra riscului reprezentat de supraevaluarea exemplarelor hipertipice, adica avand o exagerata masivitate si capete prea grele.
  De fapt, pentru Rottweiler conformatia capului este deosebit de importanta: este tipic molossoid, dar fara ca babinele sa fie prea dezvoltate, este masiv si patratos, cu frunte usor convexa si stop clar. Botul trebuie sa fie corect proportionat, nici prea lung, nici prea scurt si suficient de puternic, fara a favoriza aparitia muscaturii in cleste si pigmentatia este un element esential in aprecierea unui exemplar.

  Rottweilerul cu coada

  Dupa cum se stie, taierea cozilor la Rottweiler a fost interzisa in unele tari europene. „Tonul“ a fost dat de tarile scandinave, unde cuparea cozilor si a urechilor a fost interzisa cu multi ani in urma.
  Aceasta masura a fost adoptata si in Germania, avand insa repercusiuni asupra rasei. O data cu emiterea legii de catre Parlamentul German, ADRK a trebuit sa se conformeze si, incepand cu 1 iunie 1998, a interzis cuparea cozilor pentru exemplarele care vor sa obtina dreptul de reproductie pe teritoriul Germaniei. Ulterior (in 2002) s-a interzis chiar participarea in expozitiile germane a oricarui caine avand coada sau urechile taiate.
  Totodata, ADRK a trebuit sa-si modifice regulamentul competitional, introducand prevederea conform careia toti Rottweilerii nascuti dupa data de 1 iunie ‘98 vor fi admisi in expozitii canine numai daca au coada necupata. Imediat s-a trecut si la elaborarea unui nou Standard, care, insa, a intampinat dificultati, o data ajuns la FCI (forul suprem care valideaza modificarile Standardelor). intr-un final, in aprilie 2000, FCI a aprobat noul Standard al Rottweilerului cu coada, care a fost facut public si insusit de catre toate tarile membre.
  Actualmente, interdictia legala de efectuare a „operatiilor estetice“ (introdusa si in tara noastra!?) face obiectul unor aprigi dezbateri si dispute in majoritatea tarilor europene. Crescatorii, Cluburile si Asociatiile chinologice nationale sunt justificat ingrijorate pentru evolutia raselor implicate. Unele dintre aceste rase risca sa sufere chiar o adevarata criza de identitate, fara a pune la socoteala modificarile morfologice pe care le va antrena prezenta unei cozi lasate la lungime naturala.
  Efectele acestei interdictii, coroborata cu legea impotriva raselor „periculoase“, nu au intarziat sa apara. Iata un exemplu: in Germania se nasteau anual cam 3.000-3.200 de pui de Rottweiler cu pedigree, in perioada premergatoare interdictiei de cupare a cozilor, dar incepand din 2000, nu au mai fost inregistrati anual mai mult de 1.500 pui. Dar cel mai dramatic pare a fi ceea ce s-a intamplat cu aceasta rasa in Spania: in 1998 s-au inregistrat 6.788 de pui de Rottweiler cu pedigree, in anul 2000 au fost 3.031, pentru ca in 2003 sa ajunga la numai 1.004!!!

  sursa : Istoric Rottweiler
  NeroRotty and Nedee Mihai like this.

 2. #2
  Avatarul lui Rotty
  Rotty nu este conectat Member
  Data inscrierii
  Dec 2008
  Locatie
  Craiova
  Mesaje
  270

  Predefinit

  Pun niste poze cu urmasii lui Benno v.d. Schwarzen Heide:
  INT.CH, O-KS' 95, IFR Sieger

  Doc von der Teufelsbrucke
  SchHIII, FH, AD, BH, Gek, HD-

  Editat ultima oara de catre Rotty: 11-11-10 la 20:59

 3. #3
  Avatarul lui Rotty
  Rotty nu este conectat Member
  Data inscrierii
  Dec 2008
  Locatie
  Craiova
  Mesaje
  270

  Predefinit

  WS'94 ES'94 BS'94 KS'93 WJS'91
  Ken vom Schwaiger Wappen
  SchIII FH AD IPOIII Gek. 9-24-94 (Wallhausen) HD-
  Editat ultima oara de catre Rotty: 11-11-10 la 21:01

 4. #4
  Avatarul lui Rotty
  Rotty nu este conectat Member
  Data inscrierii
  Dec 2008
  Locatie
  Craiova
  Mesaje
  270

  Predefinit

  Int/DT VDH CH, ES'95 KS'94'95
  Falco von der Teufelsbrucke
  SchIII FH BH AD IPOIII Gek.b.EzA 5-18-96 HD-
  Editat ultima oara de catre Rotty: 11-11-10 la 20:47
  NeroRotty likes this.

 5. #5
  Avatarul lui Meph
  Meph nu este conectat Junior Member
  Data inscrierii
  Dec 2008
  Mesaje
  78

  Predefinit

  super caini
  * te rog numai scrie cu rosu ca nu se vede pe albastru asta, mersi

 6. #6
  Avatarul lui Rotty
  Rotty nu este conectat Member
  Data inscrierii
  Dec 2008
  Locatie
  Craiova
  Mesaje
  270

  Predefinit

  Ferro von der Teufelsbrucke
  SchIII FH AD BH Gek.b.EzA 5-18-96 HD-  Editat ultima oara de catre Rotty: 11-11-10 la 21:02

 7. #7
  Avatarul lui Rotty
  Rotty nu este conectat Member
  Data inscrierii
  Dec 2008
  Locatie
  Craiova
  Mesaje
  270

  Predefinit

  WJSgrn '92, KJSgrn '92
  Face von der Teufelsbrucke
  SCH1 AD ZtpR  Editat ultima oara de catre Rotty: 11-11-10 la 21:03

 8. #8
  Avatarul lui Rotty
  Rotty nu este conectat Member
  Data inscrierii
  Dec 2008
  Locatie
  Craiova
  Mesaje
  270

  Predefinit

  Cel mai important produs al lui Doc v.d.Teufelsbrucke este :
  Int/Schwz/Osterr/Lux/DT VDH CH
  Rick von Burgthann
  BH, ZtP, AD, IPO III, SchH III, Gek. b., HD-, ED-


  Editat ultima oara de catre Rotty: 11-11-10 la 20:55
  ROTTVIP likes this.

 9. #9
  Avatarul lui Rotty
  Rotty nu este conectat Member
  Data inscrierii
  Dec 2008
  Locatie
  Craiova
  Mesaje
  270

  Predefinit

  Si acum niste descendenti din Rick:
  INT/Dt VDH CH, ES, Aus KS/BS
  Mambo von der Crossener Ranch
  SchH3 FH2 AD BH IPO3 HD+/- ED-


  Editat ultima oara de catre Rotty: 11-11-10 la 20:57

 10. #10
  Avatarul lui Rotty
  Rotty nu este conectat Member
  Data inscrierii
  Dec 2008
  Locatie
  Craiova
  Mesaje
  270

  Predefinit

  INT./DT.VDH-Ch, KS'99, KJS'98
  Condor von der Frankentanne
  SchH/VPG II, AD, BH, Ztp, HD-, ED-
  Editat ultima oara de catre Rotty: 11-11-10 la 20:47

 11. #11
  Avatarul lui Rotty
  Rotty nu este conectat Member
  Data inscrierii
  Dec 2008
  Locatie
  Craiova
  Mesaje
  270

  Predefinit

  DT-VDH, FCI WS '03, BS '03
  Chan von der Bleichstrasse
  BH, ZtP, SchH/VPG III, IPO III, AD, HD-, ED
  Editat ultima oara de catre dana: 27-12-08 la 19:54

 12. #12
  Avatarul lui Wicca
  Wicca nu este conectat Rotti&Cat's Owner
  Data inscrierii
  Dec 2008
  Locatie
  Bucuresti
  Mesaje
  491

  Predefinit

  Citat Postat initial de catre Rotty Afiseaza mesajul
  Cel mai important produs al lui Doc v.d.Teufelsbrucke este :
  Int/Schwz/Osterr/Lux/DT VDH CH
  Rick von Burgthann
  BH, ZtP, AD, IPO III, SchH III, Gek. b., HD-, ED-

  Super caini ! La noi Mambo von der Crossener Ranch este bunicul, Rick von Burgthann este stra bunic iar Doc v.d.Teufelsbrucke stra stra bunic , de pe linia tatalui

  Together forever, never apart !!

 13. #13
  Avatarul lui Rotty
  Rotty nu este conectat Member
  Data inscrierii
  Dec 2008
  Locatie
  Craiova
  Mesaje
  270

  Predefinit

  ok..atunci punem si cativa descendenti ai lui Mambo:
  INT/CH DT.VDH-CH DT.ADRK-CH PL
  Amigo vom Schwaiger Wappen
  HD-, ED-, SCH/VPG 3 BH, AD, ZtP, Gek. b. EzA


  Editat ultima oara de catre Rotty: 11-11-10 la 21:06 Motivul: corectare cuvant
  ROTTVIP likes this.

 14. #14
  Avatarul lui Rotty
  Rotty nu este conectat Member
  Data inscrierii
  Dec 2008
  Locatie
  Craiova
  Mesaje
  270

  Predefinit

  ADRK 111407
  Cliff von der Raspeburg
  HD: +/- ED: free ZtP  Editat ultima oara de catre Rotty: 11-11-10 la 21:10
  Pui Cristian likes this.

 15. #15
  Avatarul lui Rotty
  Rotty nu este conectat Member
  Data inscrierii
  Dec 2008
  Locatie
  Craiova
  Mesaje
  270

  Predefinit

  2006 USRC Nat Sieger
  Herbie vom Gruntenblick
  BH ZtP AD SchH III  Editat ultima oara de catre Rotty: 11-11-10 la 21:08
  Pui Cristian likes this.

Pagina 1 din 19 12311 ... UltimaUltima

Tags for this Thread

Bookmarks

Reguli de postare

 • Nu poti posta Subiecte noi
 • Nu poti raspunde
 • Nu poti pune atasamente
 • Nu poti edita mesaje
 •